Timo Hännikäinen: Pyhä yksinkertaisuus

15,00 

293 varastossa

Tuotetunnus (SKU): 1053 Osasto:

Kuvaus

Euroopan noitavainot, Ranskan vallankumouksen ja Suomen sisällissodan joukkoterrori, Neuvostoliiton 1930-luvun ilmiantohysteria, Dresdenin pommitus, vasemmistoon kohdistunut ajojahti 1940-50-lukujen Yhdysvalloissa… Nämä ovat esimerkkejä hyvässä uskossa tehdystä pahasta. Lähimmäisenrakkauden, tasa-arvon, demokratian ja ihmisyyden nimissä on pyhitetty tekoja, joita tavanomaisen logiikan puitteissa pidettäisiin pöyristyttävinä. Veren käyttäminen uljaan uuden maailman lannoitteena on innoittanut älykkäitä ja oppineita ihmisiä siinä missä harhaisia kiihkoilijoita ja katujen rupusakkia.

Timo Hännikäisen uusi kirja on sumeilematon katsaus historian pimeälle puolelle. Lukuisten esimerkkitapausten valossa se tarkastelee idealistisin motiivein tehdyn pahan psykologiaa. Esiin nousevat aatteet ja yksilöt, jotka ovat pelkistäneet maailman valon ja pimeyden taistelukentäksi, ja joille alhaisten keinojen käyttäminen ei ole pelkästään välttämätöntä vaan myös sankarillista. Historialliset esseet valottavat myös omaa aikaamme, jossa pahan ulkoistava ajattelutapa on jälleen valtavirtaistumassa.

”Pyhä yksinkertaisuus” usuttaa lukijaa kysymään itseltään: mitä en olisi valmis tekemään asiani puolesta?

Pehmeäkantinen, 186 s.

ISBN 978-952-7197-18-9

Yli 50 € kokonaistilaukset toimitetaan ilman postikuluja. Jos ostosten summa on alle 50 €, tilauksesta peritään 5 € postikulut.

 

Arvosteluissa sanottua:

”Kirjoittajan suureksi ansioksi luen sen, ettei hän tyydy helppohintaisiin kärjistyksiin, vaan analysoi rauhallisesti asioiden eri puolia.” (Professori Timo Vihavainen blogissaan)

”Pyhässä yksinkertaisuudessa Hännikäinen näyttää, miten suojattomia ihmiset ovat ajasta aikaan olleet, kun jotakin yhtä – milloin mitäkin – ehdottoman hyvää päämäärää aletaan ajaa loogisesti ja keinoja kaihtamatta. Kokoelman pisin jakso käsittelee herättelevästi ’ilmiantamisen mentaalihistoriaa’. Hännikäinen käsittelee ilmiantamista kunnioitettavan moniulotteisesti. Kun lukija jo luulee ilmiön käsitellyksi kaikilta puoliltaan, esseesarja avaa yhä uusia ja uusia näkökulmia.” (Kirjailija ja kustantaja Marko Vesterbacka Facebook-päivityksessä)