Ale!

Eero Paloheimo: Kiinalainen juttu

15,00 

327 varastossa

Tuotetunnus (SKU): 439 Osasto:

Kuvaus

Vuonna 2005 tekniikan tohtori ja syväekologinen ajattelija Eero Paloheimo ryhtyi uskaliaaseen projektiin, joka saattaisi vaikuttaa koko planeetan tulevaisuuteen. Hän lähti suunnitelemaan ja rakentamaan Kiinaan ekokaupunkia, jossa arki ja ekologisen elämäntavan teoriat löisivät kättä. Kaupungista oli tarkoitus tulla tulevaisuuden laboratorio, jossa liikenne olisi sähköistä, kaikki tuotanto kierrättävää, energia saasteetonta ja vesiongelmat ratkaistu. Kiinassa kaikki tuntui olevan mahdollista: länsimaiden tekemät kohtalokkaat virheet voitaisiin siellä vielä välttää, eikä elintärkeitä hankkeita hidastaisi loputon keskustelu ja kokoustaminen. Mutta kuinka projektille lopulta kävi?

Eero Paloheimon yhdestoista teos ”Kiinalainen juttu” on tarkka dokumentti toistakymmentä vuotta kestäneestä ekokaupunkihankkeesta. Paloheimo kuvaa siinä kiinalaista yhteiskuntaa ja mentaliteettia, jotka poikkeavat odottamattoman paljon siitä, mihin lännessä on totuttu. Ekokaupunkiprojektin tilinteon ohella kirja sisältää paljon mielenkiintoista ja absurdiakin kuvausta niin suomalaisesta kuin kiinalaisesta byrokratiasta, liike-elämästä, arjesta, politiikasta, kaupunki- ja maaseutuelämästä. Paloheimo kertoo, miten arvovaltakiistat helposti pilaavat jalotkin tarkoitusperät.

”Kiinalaisen jutun” ydinsanoma on vakava: maapallon kohtalonkysymys on koko yhteiskunnan läpikäyvä tekninen vallankumous, jonka tulisi tapahtua nopeasti ja laajalla rintamalla.

Pehmeäkantinen, 584 s.

ISBN 978-952-7197-12-7

Yli 50 € kokonaistilaukset toimitetaan ilman postikuluja. Jos ostosten summa on alle 50 €, tilauksesta peritään 5 € postikulut.

 

Arvosteluissa sanottua:

”Kirja on erinomainen oppikirja Kiinassa kauppaa tekeville. Dokumenttiromaanin jälkeen mieleen nousee kuin itsestään kysymys: olisiko Suomessa 2020-luvulla rohkeutta kokeilla ekokaupungin rakentamista?” (Aleksi Ahtola, Yliopisto-lehti)

”Kirja dokumentoi suorastaan piinallisen yksityiskohtaisesti, miten kiinalainen tapa toimia vaikeutti hankkeen edistämistä tai teki sen suorastaan mahdottomaksi. Kirjan takakansi lupaa, että dokumentointi etenisi “miltei jännityskertomuksen tavoin”, ja lukija elääkin jännityksessä, saavatko suomalaiset koskaan kiinalaisten välistävetämiä rahoja takaisin.” (Marko Hamilo, Suomen Uutiset)

”Kirjan paras anti on kulttuurierojen läpivalaisussa, joka on sekä herkullista että karmivaa luettavaa. Rehellisyys on Kiinassa pahe, ja rahanpalvonta häpeämätöntä.” (Tenho Kiiskinen, Kansalainen)

”Kiinalainen juttu on yhtä aikaa kehityskertomus, visionäärisen yrittämisen karikkokertomus, ja kaunokirjallinen romaani minä-kertojan muodossa. Kirja on tärkeä monessa muodossa: on paljon helpompaa tehdä Applen iPhone vuodesta 2004 aina julkistukseen tammikuussa 2007, ja siitä 12 vuotta pelkkää menestystä, mutta kaupunki on tuhannesti monimutkaisempi kokonaisuus. Kaupunki on kulttuuria ja politiikkaa, puhelin ei.” (Arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija Juhani Risku blogissaan)