Hexen Press

Kiukaan alamerkkinä on keväästä 2017 saakka toiminut Tampereella päämajaansa pitävä Hexen Press. Hexenin kustannusohjelmasta vastaa Janne Järvinen, ja se julkaisee kaikentyyppistä epätavallista, transgressiivistä ja off-beatia kirjallisuutta. Uutisia Hexenin julkaisuista voi parhaiten seurata alamerkin omalla Facebook-sivulla.

Hexenin tähänastiset julkaisut:

Timo Hännikäinen: Kuolevainen

”Mikään ei lopulta pelasta meitä tiedolta, että me todella kuolemme, kenties jopa sotkuisesti ja tuskallisesti. Niinpä me tavalla tai toisella kapinoimme kuolemaan kohdistuvaa häveliäisyyttä vastaan, samalla tavoin kuin me ennen uhmasimme seksuaalisuuden kieltämistä.”

Timo Hännikäisen kymmenes kirja on esseistinen proosateos ihmiselämän tärkeimmästä tapahtumasta – kuolemasta. Yhtäältä se on kuvaus kirjoittajan sisaren kuolemasta aivokasvaimeen, toisaalta vapaasti rönsyilevä pohdinta kuoleman historiasta, biologiasta ja kulttuurista. Se kertoo, miksi kuolevaisuus on niin visainen ongelma ihmisen tietoisuudelle yleensä ja modernin ihmisen tietoisuudelle erityisesti. Oman käsittelynsä saavat muun muassa hautajaisrituaalit, itsemurha, suomalaiset kuolintavat ja haaveet ikuisesta elämästä.

Kuolevainen on yhtä aikaa vakava, koominen ja groteski kirja, joka käsittelee paljon koluttua aihetta raikkaalla tavalla.

ISBN 978-952-93-7269-0. Pehmeäkantinen. 120 s. Tilaa verkkokaupasta

Tuulia Matilainen: Kunnes kuulen niiden tulevan

Kerran tuhoutuneen maailman raunioista on versonut uusi. Tieto menneestä on kadonnut, eikä kukaan enää muista, miten kaikki päättyi. Mahtava näkijä on koko elämänsä odottanut luokseen nuorta naista, johon kietoutuu niin tietäjän itsensä kuin hänen poikansakin kohtalo. Viimein nainen saapuu. Menneen maailman viimeiset päivät nähdään uudelleen.

Kunnes kuulen niiden tulevan on tarina aluista ja lopuista, näkemisestä, kipeästä tietämisestä, väkivallasta ja hellyydestä. Matilaisen pienoisromaanin maailma on täynnä luontomystiikkaa, noituutta, epätoivoista rakkautta, karhun ja ihmisen kohtalokasta sekoittumista ja vihanpitäjien verisiä kohtaamisia. Ja samalla kaikki jollain oudolla tavalla liittyy meidän nykyiseen tuntemaamme maailmaan.

”Kunnes kuulen niiden tulevan” on sekä kauno- että tietokirjallisuutta julkaisseen Tuulia Matilaisen toinen romaani. Hänen esikoisromaaninsa ”Hullu koira” ilmestyi vuonna 2015.

ISBN 978-952-93-8648-2. Pehmeäkantinen, 128 s. Tilaa verkkokaupasta

Timo Hännikäinen: Medusan kasvot

Kauhu on fiktion laji, joka häiritsee ja kiehtoo. Se hyökkää salakavalasti kaikkia varmuuksia ja rajoja vastaan. Se esittää älyllisen haasteen näyttämällä jotakin, mitä ei pitäisi olla. Kauhua löytyy niin kioskikirjallisuudesta kuin Nobel-palkittujen tuotannosta, niin halpatuotannoista kuin arvostetuista taide-elokuvista.

Uudessa esseekokoelmassaan Timo Hännikäinen käsittelee kauhua elokuvassa ja kirjallisuudessa. Hän ottaa kauhun vakavasti ja etsii taidetta siitä mitä monet pitävät puhtaana ajanvietteenä, syvyyttä siitä mitä monet pitävät silkkana roskana. Hännikäinen sivuuttaa tavanomaiset poliittiset ja psykologiset tulkinnat tutkiessaan, mikä kauhussa ajasta aikaan kauhistuttaa. Kirja jakaantuu kahteen osioon, joista ensimmäinen sisältää laajat esseet kauhun määritelmästä ja nykyisen kauhuelokuvan rappiosta. Toinen osio tarjoaa valaisevia näkökulmia yksittäisiin teoksiin ja ilmiöihin: suurennuslasin alle päätyvät mm. David Cronenberg, Thomas Ligotti, amerikkalainen gotiikka ja brittiläisen elokuvan folk horror -perinne. Kirjan loppuun on liitetty Hännikäisen uudet suomennokset H. P. Lovecraftin klassikkonovelleista ”Dagon” ja ”Erich Zannin musiikki”.

ISBN 978-952-7197-10-3. Kovakantinen, 139 s. Nelivärikuvitus. Tilaa verkkokaupasta

M. A. Meretvuo: Pilvikädet

”Tuntuu kuin olisin kohdannut jotakin, joka tapahtui samaan aikaan sekä omassa mielessäni että ulkopuolisessa todellisuudessa. Tuntuu kuin oman mieleni varjopuoli, ja koko maailman varjopuoli olisi esittäytynyt minulle tuolla hetkellä. Päivän ja yön, tietoisen ja tiedostamattoman kontrasti levittäytyi silmieni eteen, mutta tuo tiedostamaton oli jotakin niin kauhistuttavaa, että en voinut ymmärtää sitä.”

Tamperelainen 23-vuotias nuorimies elää eristäytynyttä elämää ja työskentelee tavaratalon varastossa. Vapaa-aikansa hän käyttää valokuvaamisen, musiikin ja salatieteellisten harrastusten parissa. Ympäröivästä yhteiskunnasta ja ihmisistä hän tuntee ajautuneensa niin kauas, etteivät ne herätä hänessä juuri muuta kuin halveksuntaa. Häntä kuitenkin vaivaavat muistin aukot, ja uniharjoituksilla hän pyrkii selvittämään menneisyytensä. Mutta mysteeri syvenee unikuvien ja todellisuuden sekoittuessa toisiinsa. Miten häilyvät muistot ja unien symbolit kytkeytyvät menneisyyden selvittämättömiin kuolintapauksiin hänen kotikaupunginosassaan?

”Pilvikädet” on tietokirjastaan ”Seksin ja uskonnon vaiettu historia” tunnetun M. A. Meretvuon ensimmäinen romaani. Se on okkultistinen kauhukertomus, tutkielma yli-ihmismentaliteetista sekä rikosromaani, jonka pohjana ovat todelliset, ratkaisematta jääneet surmatyöt Tampereella vuosina 1991-96.

ISBN 978-952-7197-13-4. Pehmeäkantinen, 132 s. Tilaa verkkokaupasta

Algoth Niska: Seikkailujani

Merikapteeni Algoth Niska (1888-1954) kuuluu Suomen 1900-luvun historian legendaarisiin hahmoihin. Niska ehti elämänsä aikana muun muassa pelata jalkapalloa Suomen maajoukkueessa, osallistua Helsingin valtaukseen sisällissodassa, salakuljettaa juutalaisia turvaan Hitlerin Saksasta ja toimia Suomen valtion vakoojana. Parhaiten hänet kuitenkin tunnetaan kieltolain ajan pirtusalakuljettajana, joka vaaroja uhmaten toimitti suuria pirtumääriä Helsingin janoisille. Hänen kieltolain aikaa käsittelevä muistelmateoksensa ”Seikkailujani” ilmestyi alkujaan ruotsiksi vuonna 1931. Nyt ensimmäistä kertaa suomeksi ilmestyvissä muistelmissaan Niska kuvaa eloisasti, jännittävästi ja hauskasti salakuljetuksia, kohtaamisia eri maiden laivamiehistöjen kanssa, viranomaisten pakoilua ja tietenkin laivojaan, joista jokaiseen Niskalle kehittyi lämmin ja läheinen suhde.

”Seikkailujani” sopii oivallisesti lukemiseksi viinamäen miehille ja -naisille, sekä merenkulusta ja kieltolain historiasta kiinnostuneille. Suomenkielinen laitos sisältää valikoiman Niskan elämänvaiheita valottavia liitteitä, niiden joukossa Niskan tyttärenpojan Ilkka Lipsasen eli Dannyn esitelmä.

ISBN 978-952-7197-19-6. Pehmeäkantinen, 264 s. Tilaa verkkokaupasta

Hexenin sähköposti toimii osoitteessa hxnpress@gmail.com.