Ale!

Juhani Sarsila: Melancholica

17,00 

319 varastossa

Osasto:

Kuvaus

Melankolia ei ole vain kaihoa tai raskasmielisyyttä. Se on ajattelevan ihmisen luonnollinen reaktio oman aikansa autiuteen ja latteuteen. Lisäksi se voi olla syvän ilon lähde.

Tästä aktiivisen melankolian näkökulmasta Juhani Sarsila tarkastelee menneisyyttä ja nykyisyyttä poleemisiksi luonnehtimissaan monitulkintaisissa esseissä. ”Melancholican” aihepiiri ulottuu antiikista meidän aikaamme ja tarkastelupisteet muodostavat lavean historiallisen yleisnäkymän. Kiinnostuksen kohteina ovat ristiriitaisia reaktioita herättävät filosofit ja historialliset hahmot: Herakleitos, Julianus Luopio, Giordano Bruno, V. I. Lenin, Oswald Spengler ja monet muut. Sarsila punnitsee pakanuutta ja kristinuskoa, rappiota ja edistystä, faustisuutta ja pessimismiä. Lopuksi hän luo katseensa itään ja Tiibetiläiseen kuolleiden kirjaan.

Juhani Sarsila (s. 1952) on latinisti, gresisti, filosofian tohtori sekä aate- ja oppihistorian dosentti. Hän toimi Tampereen yliopiston latinan kielen ja antiikin tradition yliopistonlehtorina vuoden 2018 loppuun. Poikkeuksellisen oppineisuuden läpitunkema mutta epäakateemisen raikas ja näkemyksellinen ”Melancholica” on suomalaisen esseeproosan merkkipaaluja. Kirja ilmestyi alkujaan 2013 ja sen painos on ollut jo pitkään loppu. Nyt ilmestyvä uusi laitos on tekijän editoima ja sisältää uuden esipuheen.

Pehmeäkantinen, 400 s.

ISBN 978-952-7197-32-5

Yli 50 € kokonaistilaukset toimitetaan ilman postikuluja. Jos ostosten summa on alle 50 €, tilauksesta peritään 5 € postikulut.