Carolus Löfroos: Vapaaehtoiset – Sotamme Ukrainassa 2014-2015

27,50 

360 varastossa

Osasto:

Kuvaus

Ukrainan vallankumous vuonna 2014 johti Krimin miehitykseen ja sodan syttymiseen Ukrainan itäosissa. Nuori suomalais-ruotsalainen Carolus Löfroos ei voinut jäädä katsomaan Venäjän aggressiota sivusta. Hän matkusti Kiovaan ja liittyi Azovin vapaaehtoispataljoonaan. Hänestä tuli osa ”ulkomaalaisjoukkuetta”, jonka jäsenet olivat saapuneet eri puolilta maailmaa puolustamaan Ukrainaa.

Löfroosin kirja on yksityiskohtainen dokumentti hänen omasta sotaretkestään ja Itä-Ukrainassa palvelleista ulkomaalaisista vapaaehtoisista. Se on suoraviivainen, kaunistelematon ja paikoin myös anarkistisen hauska kuvaus siitä, miltä eurooppalaisessa rajamaassa käyty katkera sota näytti sen ensimmäisinä vuosina. Valokuvantarkasti Löfroos kuvaa vapaaehtoissotilaan arkea harjoituksineen, omalaatuisia asetovereitaan sekä venäläis- ja separatistijoukkoja vastaan käytyjä taisteluita.

Teos tarjoaa myös näkökulmaa kiisteltyyn Azovin pataljoonaan, josta on rykmentin vahvuisena tullut merkittävä tekijä Ukrainan nykyisessä sodassa. Azovin sotilaat valtasivat Mariupolin kaupungin kapinallisjoukoilta vuonna 2014 ja puolustivat sitä Venäjän piiritysjoukkoja vastaan äärimmäisissä oloissa lähes kolmen kuukauden ajan vuonna 2022.

Suomentanut Timo Hännikäinen.

Pehmeäkantinen, 436 s.

ISBN 978-952-7197-33-2

Yli 50 € kokonaistilaukset toimitetaan ilman postikuluja. Jos ostosten summa on alle 50 €, tilauksesta peritään 5 € postikulut.

Arvosteluissa sanottua:

”Tämän kaltaisen kerronnan ystäville teos ei tuota pettymystä. Itse asiassa se nousee toisen maailmansodan jälkeisissä suomalaisissa sotakuvauksissa lähelle Luca Moconesin vuonna 1997 julkaistua kirjaa, Mostarin tien liftarit, jota itse pidän poikkeuksellisen ansiokkaana lajityyppinsä edustajana. Molemmissa teoksissa minua kiehtovat ja molemmissa ovat läsnä raikas, poikamainen kuvia kumartelemattomuus, nykykirjallisuudesta tällä hetkellä lähes kokonaan puuttuva aito anarkismi ja älykäs poliittinen epäkorrektius sekä jonkinlainen surrealistisen apokalyptinen tunnelma, jonka koen vahvasti aina lukiessani kuvauksia entisen Neuvostoliiton tai itäblokin alueen konflikteista.” (Harri V. Hietikko, Pohjanmaan maanpuolustaja)
”Carolus Löfroosin muistelmat on kirjoitettu vahvasti yksilön näkökulmasta – elävästi, terävänäköisesti ja rehellisesti. Kirjoittaja ei ole pyrkinyt jälkiviisauteen tai tehtyjen valintojen kaunistelemiseen. Kirjan sivuilla kirjoitetaan toimettomuudesta, tylsyyteen asti jatkuvasta harjoittelusta, pelkuruudesta, ryyppäämisestä ja kaikesta inhimillisestä mitä sotilaan elämään on kautta aikain kuulunut.” (Ville Vänskä, Kylkirauta)
”Vapaaehtoiset on arvokas ja hyvin kirjoitettu dokumentti sodasta, jolle me eurooppalaiset suljimme silmämme aivan liian pitkään.” (Jari Mäkäräinen, Alfa-TV)