Knut Hamsun: Ruohottuneilla poluilla

24,50 

320 varastossa

Osasto:

Kuvaus

Norjan modernin kirjallisuuden suurmiehestä ja Nobel-palkitusta Knut Hamsunista (1859-1952) tuli toisen maailmansodan jälkeen vihattu mies kotimaassaan. Hän oli tukenut saksalaismiehittäjää ja sen asettamaa hallintoa ja joutui syytteeseen maanpetoksesta. Tuomion hän kuitenkin vältti korkean ikänsä takia. Tämän elämänvaiheen vuoksi Hamsunin perintö herättää edelleen kiistaa Norjassa.

Hamsunin viimeinen teos Ruohottuneilla poluilla ilmestyi vuonna 1949. Hamsun kirjoitti sen 90-vuotiaana, ollessaan oikeuden määräämässä mielentilatutkimuksessa. Hän halusi sen avulla todistaa olevansa täysissä sielun voimissa. Teos on sekoitus fiktiota, pamflettia, päiväkirjaa ja puolustuspuhetta. Omalaatuinen kerronnallinen rakenne ja tapa sekoittaa fiktiota ja todellisuutta on tuonut sille maineen yhtenä Hamsunin merkkiteoksista. Samalla se on protesti juridista mielivaltaa vastaan ja yritys selvittää, miksi kirjailija päätyi paheksuttuihin poliittisiin ratkaisuihinsa. Kirjan päätöslause on samalla viimeinen Hamsunin julkaistavaksi kirjoittama lause: ”Pyhän Johanneksen päivä, 1948. Tänään korkein oikeus on antanut tuomionsa ja minä lopetan kirjoittamisen.”

Vuonna 2017 Ruohottuneilla poluilla valittiin Norjan parhaaksi sodanjälkeiseksi ei-fiktiiviseksi teokseksi. Olli Virtasen kääntämä teos ilmestyy nyt ensimmäistä kertaa suomeksi.

Suomentanut Olli Virtanen.

Pehmeäkantinen, 248 s.

ISBN 978-952-7197-35-6

Yli 50 € kokonaistilaukset toimitetaan ilman postikuluja. Jos ostosten summa on alle 50 €, tilauksesta peritään 5 € postikulut.

Arvosteluissa sanottua:

”Ruohottuneilla poluilla ei tarjoa yksiselitteisiä vastauksia Hamsunin poliittisille erehdyksille, mutta auttaa hahmottamaan kirjailijan ristiriitaista persoonaa monista suunnista.” (Tommi Melender, Helsingin Sanomat)